Nawracające ostre i przewlekłe zaburzenia wchłaniania tłuszczów oraz różnego pochodzenia biegunka (w tym biegunka tłuszczowa) u niemowląt, dzieci i dorosłych. Ciężkie nawracające nieżyty jelit, zaburzenia dyspeptyczne, celiakia, hiperlipidemie, mukowiscydoza, zaburzenia czynności trzustki, przewlekła niewydolność wątroby, ciężkie postacie dystrofii z wyłączeniem pierwotnej nietolerancji laktozy, galaktozemii i alergii na białko krowie. Preparat można stosować u pacjentów z zaburzeniami tolerancji glukozy pod warunkiem kontrolowania przemiany materii.
Alergia na białka mleka krowiego, nietolerancja laktozy, fruktozy, lub sacharozy, galaktozemia.
Zbilansowana, bezglutenowa dieta o małej zawartości laktozy, przeznaczona do wyłącznego lub uzupełniającego leczenia dietetycznego niemowląt, dzieci i dorosłych. Zawiera mleko krowie, banany, tłuszcze roślinne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, skrobię ziemniaczano-kukurydzianą, maltodekstryny, składniki mineralne i witaminy. Tłuszcze w 50% składają się z triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), dzięki czemu preparat znajduje zastosowanie w żywieniu i leczeniu żywieniowym pacjentów z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów i zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym. Proporcje składników, obecność tłuszczów MCT, duża zawartość bananów i błonnika uwzględniają szczególne wymagania niemowląt z biegunką, umożliwiając szybką normalizację stolca. Preparat jest dobrze tolerowany i dzięki bananowemu smakowi chętnie spożywany przez dzieci; dziecko szybko osiąga utraconą wskutek biegunki masę ciała.
100 g proszku zawiera 13,8 g białka, 14,5 g tłuszczu (w tym 3,4 g kwasu linolowego, 350 mg kwasu α-linolenowego, 7,5 g MCT), 63,3 g węglowodanów (w tym 3,9 g laktozy), 1,8 g błonnika; witaminy: 350 µg wit. A, 0,65 mg wit. B1, 0,65 mg wit. B2, 0,42 mg wit B6, 0,8 µg wit. B12, 55 µg kwasu foliowego, 3,5 mg kwasu pantotenowego, 5,1 mg niacyny, 85 mg wit. C, 8,2 µg wit. D, 7,3 mg wit. E, 10 µg biotyny; składniki mineralne: 635 mg potasu, 405 mg wapnia, 340 mg chloru, 235 mg fosforu, 260 mg sodu, 55 mg magnezu, 5,2 mg żelaza, 3,4 mg cynku, 345 µg miedzi, 0,22 mg manganu, 86 µg jodu, 40 µg fluoru, 22 µg molibdenu, 13 µg chromu, 11 µg selenu. Wartość energetyczna 100 g proszku: 1847 kJ (439 kcal). Osmolarność: 250 mosmol/l.