Ilość środka żywieniowego do spożycia i rozcieńczenie muszą być określone wyłącznie przez lekarza i zależą od wieku, mc. oraz stanu klinicznego pacjenta. 1 płaska miarka = 4,5 g proszku. Zalecane stężenie posiłku (13,5% w/v) uzyskuje się dodając jedną płaską miarkę proszku do 30 ml wody. Noworodek o mc. 3,5 kg: 3 płaskie miarki proszku wsypać do 90 ml ostudzonej przegotowanej wody, 6-7 posiłków w ciągu doby. Niemowlęcie 2 tyg. o mc. 4 kg: 4 płaskie miarki proszku wsypać do 120 ml ostudzonej przegotowanej wody, 6 posiłków w ciągu doby. Niemowlęcie 2 miesięczne o mc. 5,5 kg: 5 płaskich miarek proszku wsypać do 150 ml ostudzonej, przegotowanej wody, 5-6 posiłków w ciągu doby. Niemowlęcie 3 miesięczne o mc. 6 kg: 6 płaskich miarek proszku wsypać do 180 ml ostudzonej, przegotowanej wody, 5 posiłków w ciągu doby. Niemowlęcie 5 miesięczne o mc. 7,5 kg: 7 płaskich miarek proszku wsypać do 210 ml ostudzonej, przegotowanej wody, 4-5 posiłków w ciągu doby. Niemowlęcie 7 miesięczne o mc. 8,5 kg: 7 płaskich miarek proszku wsypać do 210 ml ostudzonej, przegotowanej wody, 4 posiłki w ciągu doby. Niemowlęcie 10 miesięczne o mc. 9 kg: 8 płaskich miarek proszku wsypać do 240 ml ostudzonej, przegotowanej wody, 4 posiłki w ciagu doby. Niemowlę może wymagać większych lub mniejszych ilości środka żywieniowego niż podane powyżej. Jeśli do diety niemowlęcia jest wprowadzane inne pożywienie, to powinno się to odbywać wyłącznie pod nadzorem lekarza i ilość podawanego środka żywieniowego może wymagać odpowiedniego zmniejszania. Przygotowanie: 1. Dokładnie umyć ręce i powierzchnię, na której będzie przygotowywany posiłek. Wysterylizować butelkę i smoczek lub wygotować w wodzie pitnej przez 10 minut. 2. Gotować świeżą wodę pitną przez 5 minut i pozostawić do wystygnięcia na co najmniej 30 minut. Woda powinna być ciepła po sprawdzeniu na wewnętrznej stronie przegubu dłoni. Wlać wymaganą ilość wody do wysterylizowanej butelki. 3. Napełnić proszkiem miarkę załączoną do opakowania. Nadmiar proszku usunąć czystym, suchym nożem. Nie ubijać proszku w miarce. Używać wyłącznie miarki załączonej do opakowania. 4. Dodać zaleconą ilość miarek proszku do wody. Zamknąć butelkę i wstrząsać, aż proszek się rozpuści. Przed podaniem upewnić się, że pokarm ma właściwą temperaturę poprzez umieszczenie kilku kropli na wewnętrznej stronie przegubu dłoni. 5. Środek żywieniowy pozostały w butelce po karmieniu wyrzucić po 1 h od przygotowania. Nie podgrzewać posiłku podczas karmienia. Środek żywieniowy w proszku nie jest sterylny. Każdy posiłek należy przygotować bezpośrednio przed karmieniem. Nie gotować przygotowanego posiłku. Nie używać kuchenki mikrofalowej do przygotowania lub podgrzania posiłku.
100 g proszku zawiera: 25,6 g (47%) tłuszczy w tym 10 g kwasy nasycone, 11,5 g jednonienasycone, 4,2 g wielonienasycone w tym 3,36 g kwasu linolowego, 0,34 g kwasu α-linolenowego, 0,12 g kwasu arachidonowego, 0,12 g kwasu dokozaheksaenowego, 52,5 g (42%) węglowodanów w tym 4,6 g cukrów, 13,3 g (11%) równoważnika białka, 0,54 g soli, 431 µg wit. A, 11,8 µg wit. D, 11 mg (9,85 mg TE) wit. E, 52,7 mg wit. C, 44,5 µg wit. K, 0,59 mg tiaminy, 0,59 mg ryboflawiny, 4,09 mg (9,41 mg NE) niacyny, 0,48 mg wit. B6, 68,5 µg kwasu foliowego, 114 µg folianów, 1,38 µh wit. B1219,2 µg biotyny, 3,05 mg kwasu pantotenowego, 217 mg sodu, 540 mg potasu, 392 mg chlorku, 571 mg wapnia, 372 mg fosforu, 51,9 mg fosforu, 7,39 mg żelaza, 0,42 mg miedzi, 5,42 mg cynku, 0,049 mg manganu, 103 µg jodu, 11,3 µg molibdenu, 18,7 µg selenu, 10,8 µg chromu, 9,85 mg L-karnityny, 137 mg choliny, 110 mg inozytolu, 32 mg tauryny, 17,2 mg nukleotydów. Osmolalność: 340 mOsmol/kg H2O. Wartość energetyczna: 2062 kJ/493 kcal.