Dieta dla seniora. Warzywa o działaniu przeciwzapalnym, kardioprotekcyjnym, wzmacniającym kości i odporność

Dobrze zbilansowana dieta jest ważna dla zachowania zdrowia w miarę postępowania procesu starzenia. Dzięki prawidłowemu odżywianiu łatwiej jest utrzymać prawidłową masę ciała, dostarczyć niezbędnych składników pokarmowych, a także zachować wigor i energię. To właśnie dobrze dobrana dieta pozwala zredukować ryzyko rozwoju większości przewlekłych chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze.

W myśl zasady, że najbardziej lubimy to, co znamy, warto jest uwzględniać w menu osoby starszej popularne krajowe warzywa. Proste, łatwe w przygotowaniu potrawy zapewnią najważniejsze składniki odżywcze, ale również sprawią przyjemność z posiłku. Sprawdźmy, które z nich warto uwzględniać w codziennej diecie nie tylko seniorów, ale też całej rodziny.

Marchew jest bogata w witaminę A, już dwie średnie sztuki pokrywają w całości dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Warzywo jest również źródłem beta-karotenu, przeciwutleniacza, który nadaje mu żywy pomarańczowy kolor i może pomóc w poprawie kondycji oczu. Ma to szczególną wartość dla osób starszych. Warto także wspomnieć, że te popularne warzywa korzeniowe są bogate w wiele innych kluczowych składników odżywczych, w tym potas, który jest ważny dla utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi. Zawiera też witaminę C i K.

Brokuły są bogate w związki siarki. Jednym z nich jest sulforafan. Naukowcy wykazali, że jest to związek o potencjale przeciwnowotworowym. Dlatego warto zadbać, by w codziennej diecie uwzględniać brokuły. To nie jedyny powód, by regularnie jadać te prozdrowotne warzywa. Spożywanie już jednej porcji brokułów dziennie zapewnia pokrycie zapotrzebowania na witaminę K aż w 77%, a jednocześnie blisko 100% na witaminę C. Ważne jednak by warzyw tych nie rozgotowywać, gdyż tracą swoje korzystne substancje.

Właściwości prozdrowotne czosnku doceniano do dawna. Jego najważniejszym składnikiem aktywnym jest allicyna. Wykazano, że wspomaga ona regulację poziomu cukru we krwi i jednocześnie wspomaga zdrowie serca. Co ważne dla prawidłowej kondycji seniorów, czosnek może pomagać w normalizacji ciśnienia tętniczego. U spożywających czosnek można zauważyć redukcję zawartości tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej oraz obniżenie ciśnienia krwi i poziomu. Zawartej w czosnku allicynie przypisuje się również działanie antynowotworowe, co nie jest bez znaczenia dla zdrowia seniorów.

Buraki to wszechstronne i niedrogie warzywa korzeniowe, które zawierają między innymi błonnik, kwas foliowy i dość rzadko występujący pierwiastek śladowy, jakim jest mangan. O ile nie zostaną podane w postaci zasmażanej, są produktem bardzo lekkostrawnym i niskokalorycznym. Barszcz czerwony czy gotowane tarte buraki powinny pojawiać się na talerzu seniora nie tylko od święta.

Rzodkiewki są bogate w witaminy z grupy B oraz C, a także potas. Ich ostry smak związany jest z obecnością związków siarki zwanych izotiocyjanianami. Związki te mają działanie przeciwutleniające, a co za tym idzie, mogą wyciszać toczące się w organizmie stany zapalne. Seniorzy, dla których twarda konsystencja tego warzywa stanowi pewną przeszkodę w regularnym jego spożyciu, mogą zetrzeć rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Dla złagodzenia smaku można dodać kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego.

Seler jest bardzo wszechstronnym i smacznym warzywem korzeniowym, które łatwo ugotować i przyrządzić z niego purée czy sałatki wielowarzywne. Zawiera przeciwutleniającą witaminę C oraz fosfor. Porcja selera jest doskonałym źródłem witaminy K, na którą zapotrzebowanie pokrywa w blisko 80%. Dla seniorów ważna jest zawarta w tym warzywie witamina K, która bierze udział w mechanizmie krzepnięcia krwi.

Dieta seniora powinna nie tylko być zbilansowana, ale przede wszystkim atrakcyjnie podana i smaczna. Polskie warzywa sezonowe są najlepszym wyborem, by spełnić wszystkie powyższe wymagania. Jadane na surowo, po ugotowaniu i pod postacią zup, zapiekanek i sosów urozmaicą codzienny jadłospis i zapewnią zdrowie nie tylko seniorom, ale całej rodzinie.

Moc Polskich Warzyw

„Moc Polskich Warzyw” to kampania, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w projekcie biorą również: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Kampania jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Nasz serwis to aktualne i rzetelne źródło informacji na temat bezpłatnych leków dla seniora. Adresujemy go do wszystkich, zainteresowanych programem 65+, zarówno do pacjentów i ich opiekunów, jak i lekarzy oraz farmaceutów. Ustawa o darmowych lekach dla seniora wywołuje wiele pytań i wątpliwości. Będziemy regularnie informować o wszelkich nowościach, zachęcamy więc do częstego odwiedzania naszej strony.

W serwisie znaleźć można wszystkie bezpłatne leki, które wymienione są na ogłaszanej przez Ministerstwo Zdrowia liście „S”. Informacje są na bieżąco aktualizowane - obowiązkowo co 2 miesiące, po opublikowaniu przez resort zdrowia najnowszego wykazu darmowych leków dla pacjentów powyżej 65 roku życia.

Wybranego produktu szukać można zarówno na podstawie jego nazwy, jak i schorzenia, w leczeniu którego jest wskazany. Opis leku uwzględnia kompletne dane na jego temat, takie jak m.in. skład, dawka, przeciwwskazania, działania niepożądane, środki ostrożności czy interakcje.

O programie leki 65+

Od września 2016 roku osoby, które ukończyły 75. rok życia, mogą nieodpłatnie uzyskać leki znajdujące się w zakładce D obwieszczenia refundacyjnego. Z tej możliwości korzysta średnio 1,2 mln seniorów miesięcznie, a od teraz krąg uprawnionych się powiększy - program zmienia bowiem swoją formułę z 75+ na 65+. Co istotne, nie mają znaczenia dochody seniorów ani ich status materialny. Jedynym kryterium, kwalifikującym do skorzystania z darmowego leku, jest wiek, weryfikowany na podstawie numeru PESEL.

Lista bezpłatnych leków dla seniora uwzględnia przede wszystkim te produkty, które wiążą się z leczeniem chorób wieku podeszłego. Jest ona aktualizowana co 2 miesiące, tak jak lista wszystkich leków refundowanych. Za darmo seniorzy otrzymają leki stosowane w terapii schorzeń sercowo-naczyniowych, urologicznych, układu oddechowego, pokarmowego i nerwowego, cukrzycy, osteoporozy, itp.

Aby senior mógł otrzymać receptę na darmowy lek, musi zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu. Bezpłatne leki mogą też wypisywać pielęgniarki POZ, które mają uprawnienia do wystawiania recept. Ustawa o darmowych lekach nie przewiduje ograniczeń, dotyczących liczby tych medykamentów przysługujących seniorowi. W każdym przypadku lekarz będzie podejmował decyzję o niezbędnej dawce czy liczbie opakowań.